Welk Odoo abonnement is het meest geschikt voor mij?

De prijzen van Odoo zijn heel transparant. Voor een vast bedrag per maand mag je alle apps gebruiken, er zijn geen extra kosten. Daarom zijn er ook maar drie abonnementen waar je uit kan kiezen. Maar wat zijn de verschillen, en welke past het beste bij jou?

Gepubliceerd op 16-02-2024 door Jeroen in Odoo

Eén app gratis

Bij Odoo mag je altijd één app gratis proberen, inclusief de apps waar deze app van afhankelijk is. Deze optie kan je kiezen als je bijvoorbeeld alleen je website in Odoo wil maken, of misschien je boekhouding wilt bijhouden. Het heeft geen verdere uitleg nodig dat je met dit abonnement zeer beperkt bent met de mogelijkheden.

Deze optie raad ik niemand aan, tenzij je het alleen doet om eens te kijken of Odoo je bevalt. Aan de andere kant kun je dan misschien beter een trial aanmaken, dan kun je viertien dagen alle apps uitproberen.

Standaard

Bij het standaard abonnement mag je alle apps gebruiken, en staat jouw Odoo omgeving bij Odoo in de cloud. Dit noemen ze bij Odoo "Odoo Online". Je hebt dus geen omkijken naar de hosting, en bij elke nieuwe versie kun je eenvoudig met een muisklik jouw Odoo omgeving upgraden.

Met een standaard abonnement kun je dus alle apps gebruiken, en binnen deze apps de standaard functionaliteit. Deze standaard functionaliteit is voor het overgrote gedeelte van alle gebruikers meer dan voldoende. Heb je echter toegang nodig tot de API van Odoo, of wil je functionaliteit toevoegen? Dan is dit abonnement niet geschikt en heb je het "Gepersonaliseerd" abonnement nodig.

Gepersonaliseerd

Met het het abonnement "Gepersonaliseerd" heb je net als bij het standaard abonnement toegang tot alle apps en functionaliteit. Daarbovenop komen de volgende mogelijkheden:

Hosting op Odoo.sh of on-premise

Je kan jouw Odoo omgeving hosten op Odoo.sh of op een eigen server. Een reden om dit te doen is om bij de broncode te kunnen, en hier je eigen code aan toe te voegen voor maatwerk uitbreidingen. Let er wel op dat als je gebruik gaat maken van Odoo.sh, je maandelijks extra kosten hebt hiervoor.

Odoo Studio

De Odoo Studio is een krachtige tool waarmee je zonder code te schrijven extra modules en functionaliteit aan Odoo toe kan voegen. Het voordeel van het toevoegen van eigen functionaliteit via de Odoo Studio is dat het geen inbreuk doet op de standaard Odoo code. Hierdoor kun je Odoo ook makkelijk blijven upgraden, iets wat een stuk lastiger is als je maatwerk via eigen code hebt toegevoegd.

Meerdere bedrijven

Je kan in één Odoo database meerdere bedrijven beheren, en informatie tussen deze bedrijven eenvoudig uitwisselen. Ideaal als je bijvoorbeeld meerdere vestigingen in verschillende landen hebt.

Externe API

Je hebt met het gepersonaliseerde abonnement ook toegang tot de externe API. Hiermee is het mogelijk om externe systemen te koppelen aan Odoo.

Welk abonnement is het meest geschikt voor jou?

Tijdens de inventarisatie van jouw behoeften ten aanzien van Odoo bepalen we ook meteen welk abonnement je nodig hebt. In 9 van de 10 gevallen zal het standaard abonnement voldoende zijn.

Gratis tips en adviezen over digitaliseren ontvangen? Schrijf je in en ontvang maandelijks mijn nieuwsbrief.