Maatwerk software hoeft niet per se duur te zijn

Het is een begrijpelijke misvatting dat maatwerk software heel duur is. Zoals met alles wat je op maat laat maken is het zeker niet gratis, maar als je het goed doet levert het je uiteindelijk besparingen op waarmee je de investering terugverdient. Daarnaast zijn de kosten lager dan je misschien zou verwachten.

Gepubliceerd op 06-12-2023 door Jeroen in Softwaredevelopment

De basis voor veel maatwerk software is een framework. In mijn geval, voor het ontwikkelen van maatwerk webapplicaties, is dat Symfony. Een framework is een bibliotheek die allerlei basisonderdelen bevat die je eigenlijk bij elk project wel nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van gegevens uit, en opslaan van gegevens in een database, het weergeven van formulieren, de beveiliging van een applicatie, het weergeven van schermen, en ga zo maar door.

De taak van de moderne softwareontwikkelaar is dan ook steeds meer een kwestie van goed doorgronden hoe de processen van de opdrachtgever eruit zien, en dit in combinatie met de wensen van de eindgebruiker tot een goed werkende applicatie te modelleren.

Mijn opdrachtgevers staan er vaak nog van te kijken hoe snel ik bepaalde functionaliteit kan opleveren. Dit komt dus omdat ik de juiste hulpmiddelen gebruik, en niet elke keer weer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

En als een maatwerk applicatie eenmaal af is, vallen de maandelijkse kosten ook heel erg mee. In plaats van licentiekosten betaal je vaak alleen voor de hosting van een maatwerk applicatie. Daarnaast is het nodig om elk jaar een keer wat werkzaamheden te verrichten om het achterliggende framework te updaten.

Kortom, het klinkt misschien heel duur, maar het levert het ook resultaat op. Als je bedenkt dat de software bij oplevering ook van jou is, en niet iets wat je kwijt bent zodra je geen maandelijkse licentiekosten meer afdraagt, dan is het zeker geen slechte investering.

Gratis tips en adviezen over digitaliseren ontvangen? Schrijf je in en ontvang maandelijks mijn nieuwsbrief.